Kanojen hautominen koneella on mielenkiintoista puuhaa. :) Itsellä oli ensimmäiset vuodet käytössä itsetehty hautomakone kylmälaukusta ja lopulta kanat alkoivat itse hautomaan (välillä vähän liiankin innokkaasti), ja konetta ei enää tarvinnut käyttää. Mutta kovin luotettava itsetehty kone ei ollut. Lämmöt ja kosteudet heittelivät melkolailla, välillä oli hyvä tuuri ja tipuja tuli hienosti, mutta välillä taas eivät jaksaneet kuoriutua tai tuli muita ongelmia.

Niinpä päätin että ostan valmiin koneen, koska en halua ottaa riskiä tällä kertaa, kun kanoja ei tällä hetkellä ole ja en jaksa sitten lähteä uuteen yritykseen jos jotain meneekin pieleen. Koneeksi tuli siis halvin malli Covatutto 7, johon mahtuu 7 munaa, mikä riitti minulle hyvin koska munia tilasin 6kpl.

 

DSCF0801.jpg

 

Kosteuden mittaamiseen laitoin koneen sisään tavallisen digitaalisen lämpömittarin, jolla normaalisti mitataan, ulkolämpö ja sisälämpö ja se näyttää myös kosteuden. Kunhan löysin sen sopivan määrän, mitä vettä pitää olla koneessa ja kosteus näytti hyvältä, niin laitoin munat koneeseen. :) Ohjeessa on kyllä mainittu miten vettä tulee lisätä, mutta minä jouduin laittaa enemmän, että sain kosteuden hyväksi ja näin on ollut ilmeisesti muillakin tämän koneen käyttäjillä, joten se kosteus on ihan hyvä mitata erikseen vielä. Sen jälkeen lämmöt ja kosteudet on pysyneet hyvänä. Jostain syystä olen muutaman kerran joutunut esim, tyhjätä yhden lokeron (vesi tulee noihin pieniin neliönmallisiin "kuppeihin" joita on yhteensä 4), kun kosteus onkin yhtäkkiä noussut, mutta sillä se on taas tasaantunut. Lämpö pysyy samassa, koska koneessa on termostaatti, joka sammuttaa ja sytyttää valoa tarvittaessa. :) Huomattavasti helpotti hautomista tämä kone, itsetehtyä piti jatkuvasti tarkkailla ja säädellä.

 

Tässä vielä hautomisen perusteet. :) Nämä on kopioitu munanetti.net foorumilta, mistä löytyy hyvin tietoa kanojen pidosta ja kanoista. 

 

Konehaudonnan lyhyt oppimäärä, eli mitä tulisi vähintään tietää ennen konehaudonnan aloittamista

Siitosmunien keräämisessä pätevät samat säännöt kuin kanan alla haudonnassa.
Jos munia on säilytetty kovin viileässä niiden kannattaa antaa lämmetä muutamia tunteja huoneenlämmössä ennen koneeseen laittamista. Jos munat on kuljetettu muualta, postitse tai muulla tapaa, kannattaa myös munien antaa "levätä" noin vuorokauden ennen haudonnan aloitusta.

Kananpoikanen kuoriutuu koneessa samassa ajassa kuin kanan allakin, n. 20-22 vuorokauden kuluttua haudonnan aloituksesta. Toisinaan voi mennä pitempäänkin. Pienet rodut kuoriutuvat pääsääntöisesti aikaisemmin kuin suuremmat rodut.

Koekäytä konetta aina mielellään useita vuorokausia ennen varsinaisen haudonnan aloittamista, jotta voit varmistua lämpötilan ja kosteuden pysymisestä kohdallaan. Koekäytä konetta myös täytettynä, joko kaupan munilla tai vaikkapa munan kokoisilla perunoilla. Tämän tarkoitus on varmistua koneen säädöistä, sillä mm. ilmankierto saattaa muuttua merkittävästi, kun kone täytetään munilla ja lämpötilat voivat tällöin poiketa koneen eri puolilla tyhjän koneen säätöarvoista.

Tässä esitetyt lämpötilat tulee mitata koneen ilmatilasta! Munankuoren lämpötila on haudonnan aikana poikasen tuottaessa lämpöä hivenen korkeampi, joten sen lämpöjen mukaan säätöjä ei kannata tehdä. Esitetyt lämpötilat ovat munan keskilämpötiloja. Jos käytössäsi on ilman tuuletinta oleva kone, munan päällä lämpö on korkeampi kuin munan alla, jossa se on matalampi. Keskilämpötilan asettuminen säätöalueelle ratkaisee. (edellyttäen vielä, ettei noita vaarallisia rajoja ylitetä.

Haudontalämpötilan tulisi olla 37,2 - 37,8*C välillä.
Sallittu lämpötilaväli on 36,1 - 38,9*C. Kuolleisuus kasvaa, jos lämpötila putoaa alle 35,6*C tai nousee yli 39,4*C useiksi tunneiksi. Lämpötilan pysytellessä jommassa kummassa edellä mainitussa ääripäässä useita päiviä, kuoriutuminen saattaa epäonnistua.

Ylikuumeneminen on huomattavasti alilämpöä vaarallisempaa.
Lämpötilan nousu 40,6*C lukemaan 15 minuutiksi vaikuttaa vakavasti sikiöiden kehitykseen, kun taas lämpötilan laskeminen 35*C tuntumaan jopa 3-4 tunnin ajaksi vain hidastaa poikasen aineenvaihduntaa.

Ja sähkökatkojen varalta hyvä tietää.
Poikaset saattavat selvitä jopa 32,2*C lämpötilassa aina 18 tuntiin saakka, kun haudontaa jatketaan normaalisti välittömästi viileän jakson jälkeen.

Hautomakoneen suhteellisen kosteuden tulisi kokemukseni mukaan olla haudonnan aikana 50-55% ja kuoriutumisvaiheessa 70-75%. Kosteuden noston sopiva ajankohta on kun ensimmäiset poikaset alkavat tehdä reikää kuoreen.
Varmista kosteusmittarin tarkkuus kalibroimalla se suolatestillä!

Munien kääntö on hyvä tehdä vähintään 3 kertaa vuorokaudessa. Jos kääntö tehdään pitkittäisakselin suunnassa, se tulisi olla 180 astetta kerrallaan. Käännön voi tehdä myös pystysuunnassa, jolloin kääntökulma on hieman pienempi. Kääntömenetelmistä riippumatta tärkeintä on, että munat kääntyvät selkeästi eri asentoon. Kääntö tehdään vuorotellen eri suuntiin.
Ensimmäisenä haudontapäivänä ei munia käännetä ja kääntö tulee myös lopettaa haudonnan lopulla 18. haudontapäivän jälkeen (kana).

Kun poikaset ovat kuoriutuneet, jätä ne koneeseen kunnes ne ovat kuivuneet. Poikasilla ei ole kiire syömään tai juomaan. Ne pärjäävät ensimmäiset päivänsä haudonnan lopussa napaan vetäytyneen ruskuaispussin ravinnolla.

Poikaset eivät pärjää ilman lisälämpöä!
Siksipä hautomakoneesta poikasia poimiessasi vie ne ennalta valmistelemaasi paikkaan keinoemon alle, jossa lämpötila tulisi olla n. 37-35*C. Poikasten lisälämmöntarve kestää niin kauan kunnes höyhenpeite on kasvanut, jopa 8 viikkoa. Lämpötilaa voi laskea keinoemon alla n. 2 astetta viikossa.

Ensipäivien ruoaksi voit antaa hienonnettua kananmunaa, tai aloittaa ruokinnan tipurehulla. Vettä tulee myös olla tarjolla, kun ruokinta aloitetaan. Syömään ja juomaan opettaminen tapahtuu naputtamalla sormella paikkaa, jossa ruoka/juoma on. Poikaset opettavat tehokkasti toinen toisiaan, kun pääsevät alulle.